Hajas László mesterfodrász: A zene mindig is központi szerepet töltött be az életemben

Már fiatal fodrászként is nagyon fontosnak tartotta Hajas László, hogy egy fodrászatban munka közben szóljon a háttérzene. A mesterfodrász véleménye szerint egy szalonban a háttérzenének egy olyan kellemes hangulatot kell megteremtenie, ami inspirálóan tud hatni a fodrászra alkotás közben. Lelkesedik a funky zenéért, és örömmel látja, hogy munkatársain kívül ezt a stílust korosztálytól függetlenül vendégei is kedvelik.

Egy fodrásznak mit jelent a zene, és a megfelelően kiválasztott dallamok mennyit segíthetnek a munkájában?

 Az életemben és eddigi munkásságomban a zene mindig központi szerepet töltött be. Mindig sok zenész ismerősöm volt, és már egészen fiatal koromtól kezdve megszállottan gyűjtöttem a különböző hanghordozókat és zenei lejátszókat. Volt orsós magnóm, kazettás magnóm, majd jött a lemezjátszó és a hozzá tartozó bakelitek, amiket a mai napig szívesen hallgatok. Zenei mindenevő vagyok, és azt vallom, hogy minden zenének megvan egy fodrászszalonon belül a maga helye és ideje. Fontos a megfelelően kiválasztott hangerő, amit célszerű egy kicsit a vendégek életkorához igazítani, de figyelni kell a háttérzene stílusára is. Nálunk van egy külön relaxációs kabin, ahol a muzsika hangjaival is kényeztetjük vendégeinket. Itt kifejezetten lágy dallamok szólnak a hangszórókból, tompább a hangerő, a lejátszott számokban sűrűbben megjelenik kísérőként a zongora és komolyzenei részek is megtalálhatók a zenei összeállításban.

 

Sztárfodrászként milyen zenei stílusra szeret legjobban dolgozni és egyezik-e zenei ízlése munkatársaival?

 Az egyik kedvencem a funky, hiszen az Earth, Wind & Fire, a Hot Chocolate és a The Temptations zenéjén nőttem fel. Kifejezetten kedvelem az ő számaik újragondolását, ahogy a régi klasszikus nóták egy remixnek köszönhetően új köntösbe bújnak. A nagyon gépies ütemek távol állnak tőlem, amire szerintem nem lehet megfelelő frizurát alkotni. Egy szalonban a háttérzenének kellemes hangulatot kell megteremtenie, ami inspirálóan tud hatni a fodrászra akár egy egyszerű hajvágás esetén is. A munkatársaim ismerik az ízlésemet, és tudnak azonosulni azokkal a dallamokkal, amik éppen szólnak az üzleteimben.

 

Hogyan emlékszik vissza első találkozására a zenével a szakmájában?

Pályakezdő fiatalemberként a ’70-es évek végén kerültem a Divat Fodrász Szövetkezet egyik legjelentősebb üzletébe, ami a mai Andrássy úton volt található. Már az első napokban bevittem az orsós magnómat jó pár szalaggal, hangfalakat szereltem fel, és ha lejárt az oldal, mentem fel az emeletre megfordítani vagy visszatekerni a szalagot. Amikor 1991-ben az Erzsébet téren megnyitottam a saját szalonomat, már az első pillanattól kezdve hallgathattak háttérzenét a vendégeim. Akkoriban még VHS videómagnó is volt az üzletben, sokszor a Fashion TV zenéje ment a szalonban.

 

És milyen zenék mennek most az üzleteiben?

A munkatársaim nagyon jól ismerik az ízlésemet, így a dallamvilág annyira talán nem is üt el a régebben hallható zenéktől. A technika azonban sokat fejlődött, a rádiós magnót a CD-lejátszó, majd a pendrive váltotta fel, amikre előszeretettel állítottam össze saját playlisteket. Manapság az internetes rádiók zenei kínálata közül válogatunk szalonjainkban, az Erzsébet tériben például egy francia adó megy, ami funky muzsikákat játszik. Ha egy internetes rádió kezd unalmassá válni, mert például sokat ismétlik ugyanazokat a számokat, nincs más dolgunk, mint egy új adót keresnünk a helyére.

 

A vendégeinek mennyire fontos a háttérzene?

 Szalonjaimban a 10 évestől a 80 évesig minden korosztály megfordul. A háttérzenét illetően nehéz mindenkinek a kedvére tenni, de örömmel tölt el, hogy a nálunk szóló számokat a fiatalok is kedvelik. A húszéves fiam is mindig mondja nekem, hogy pont olyan jellegű funky- és soulzenéket hallgat az autójában, amik a fodrászataimban mennek. Egy kellemes dallamvilágú zene véleményem szerint mindenkihez szól. Több vendégem kifejezetten kéri, hogy hangosítsuk fel az aktuális zenét, aminek segítségével még dinamikusabbá tud válni üzletünk.

 

Számtalan nemzetközi fodrászversenyen szerepelt és tartott bemutatókat. Az ilyen showknál mennyire ügyel a zenére?

A nemzetközi versenyeken általában világslágerek szólnak a háttérben, amire minden fodrász jól tud dolgozni. A saját bemutatókon azonban rettenetesen fontos a megfelelő zenei aláfestés kiválasztása, aminek igazodnia kell a show témájához. Legelső londoni bemutatómon húsz évvel ezelőtt az évszakokat szerettem volna megalkotni frizurákban, így adta magát Vivaldi Négy évszaka Ifjabb Rátonyi Róbert átiratában. Máskor a divat kortalanságát akartam bemutatni, ezért csupa 60 év fölötti modellt vittem magammal, és színpadra lépésükkor az egyéniségükhöz passzoló zenét lehetett hallani kissé átdolgozva. A zenének minden esetben alá kell támasztania azt, amit egy hajshown be akar mutatni az ember a közönségnek.

 

Nemzetközileg is ismert zenésznek vágta már a haját?

 A Depeche Mode lépett fel Budapesten, amikor az együttes menedzsere azzal keresett fel, hogy le tudnám-e vágni Andrew Fletchernek, a banda alapítójának és szintetizátorosának a haját a szalonomban. Valószínűleg elégedett lehetett az eredménnyel, mert a koncert után részt vehettünk az együttes backstage partiján az öltözőjükben, ahova alig 20 embert hívtak meg.