A nyilvános zenefelhasználás egyszerű lépései

A nyilvános zenefelhasználás egy olyan biztos eszköz a vállalkozó kezében, amivel növelheti üzlete sikerességét. A háttérzene nemcsak szórakozóhelyeken, éttermekben vagy edzőtermekben fontos, de bármilyen üzlettípusnál hasznos, legyen az fodrászat, fogorvosi rendelő vagy éppen tetováló szalon.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a nyilvános zenelejátszás után szerzői jogdíjat kell fizetni – ennek gazdaságfilozófiai, etikai hátteréről itt olvashatsz bővebben -, mi pedig most megmutatjuk, hogyan lehet néhány egyszerű lépéssel a te vállalkozásod is jogkövető.

 

Önkéntes bejelentés az Artisjusnak

A szerzői jogi törvény világosan fogalmaz: a zene használatát – még mielőtt megszólalna az üzletben – önkéntesen jelenteni kell az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek. Az Artisjus weboldalán, az oldalsó menüből a megfelelő üzletjelleg kiválasztásával néhány kattintással nagyságrendileg kideríthető a fizetendő jogdíj mértéke. Minden ehhez szükséges dokumentum és egyéb hasznos információ megtalálható az Egyesület weboldalán.

 

Kedvezmények

Új üzlet létesítése esetén – a megfelelő feltételek teljesülése mellett – az Artisjushoz önként bejelentkezők:

 • az első évben 30%,
 • a másodikban 20%,
 • a harmadikban pedig 15% kedvezményre jogosultak.

 

Vegyük sorra, hogy kinek mit kell tennie, ha nyilvános helyen zenét játszana le.

 

 1. Zenés rendezvény

Egyszerű dolga van annak, aki zenés rendezvényt szeretne bejelenteni. Online, az Artisjus oldalán bárki hamar elintézheti ezt a kötelezettséget. (Fontos: a vendéglátó üzletekben megvalósuló zenés rendezvényekről a 2. pontban olvashattok.)

 • Regisztráció

Ha te vagy a szervező, első lépés a regisztráció, jobb felső sarok, „BELÉPÉS” / regisztráció.

 • Előzetes bejelentés

A második lépés az előzetes bejelentés. A regisztráció végén azonnal meg is írhatod a rendezvénnyel kapcsolatos alapinformációkat: időpont, helyszín, előzetes pénzügyi adatok, élőzenei fellépők vagy dj-k nevei.

 • Véglegesítés

Az adatokat a rendezvényt követő három napon belül kell véglegesíteni. Ezek közül fontos például az eladott jegyek száma, amennyiben belépődíjas a rendezvény. Az elhangzott zenékről akkor kell adatot szolgáltatni, ha élőzenei koncertet szervezett valaki, vagy dj lépett fel náluk. Az Artisjus online rendszerén keresztül kell ezt is rögzíteni.

 • Jogdíjfizetés

A legfontosabb kérdés természetesen a zenei jogdíjfizetés: erről az Artisjus jogdíjfizetési értesítőt küld, az egészet egy utalással el lehet intézni. 

 

 1. Vendéglátó üzletek
 • Tarifa

Az Artisjus oldalán kalkulátor segíti a dolgod. Első lépésként meg kell adnod a település lélekszámát, ahol nyitod az üzleted, valamint a befogadóképességet és a nyitvatartási időt.

 • Bejelentés

Ehhez nem kell mást tenned, mint a kalkulálás után online kitölteni a formanyomtatványt.

 • Vendéglátó üzletek zenés rendezvényei (koncertek, dj-k, karaoke stb.)

Az üzletedben alkalmanként megvalósuló zenés rendezvényeket az ezen a linken található nyomtatványon előzetesen bejelentheted. Rendszeres rendezvények és további kérdések esetén az Artisjus munkatársainál érdeklődj.

 

 1. Egyéb üzletek (kereskedelmi, szolgáltató, rekreációs üzlettípusok stb.)

Üzletet nyitsz valahol? A szervezet weboldalán pár kattintással kiderítheted, hogy mi a teendő és mennyit kell fizetned az üzlettípusnak megfelelően.

Felmerülő kérdések esetén az Artisjus munkatársainál érdeklődj.

 1. Szálláshelyek

Szálláshelyet nyitnál? Vedd figyelembe, hogy neked is jogdíjfizetési kötelezettséged van, ha a szálláshelyen, annak bármely helyiségében zene szól, vagy televízió üzemel.

 

Ha még bizonytalan vagy abban, hogy a fentiek vonatkoznak-e rád, olvass tovább.