Interjú Lábas Vikivel, a Margaret Island énekesnőjével

Mit gondol Lábas Viki a nyilvános zenefelhasználásról, zenelejátszásról? A Margaret Island énekesnőjével a zenehallgatásról, a zene értékéről és a zene szerepéről is beszélgettünk.

„Ha fizetsz a zenéért, azzal elismered az értékét”

„A zene egy olyan őszinte kifejezési forma, amivel kendőzetlenül mondhatom el érzéseimet és gondolataimat a világról. Egyfajta önismereti terápia, amely során saját tapasztalataim megosztása feloldozást és segítséget jelenthet másoknak is. Mint minden művészeti ág, arra szolgál, hogy kizökkentse az embereket a hétköznapok valóságából, és egy pillanatra megállítson, elgondolkodtasson minket, vagy mutasson olyan új aspektust, amire előtte talán még nem is gondoltunk” – mondja Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője.

 

Aktív, koncertező zenekarként rengeteg ember arcára varázsoltatok és fogtok varázsolni mosolyt. Mi a zene szerepe a te életedben?

A zene szerepéről annyit mondanék, hogy hatéves korom óta hangszeres zenésznek készültem, aztán a gimnazista lázadás és az élet úgy hozta, hogy végül énekesnő lett belőlem. Mindig is természetes közegemnek éreztem a zenélést és a színpadon szereplést, a zene szerepe így állandóan meghatározó. Sokszor komfortosabb is számomra a zene világa, mint a való élet. Nekem a zene mindig is a szabadságot jelentette. Egy olyan őszinte kifejezési formát, amivel kendőzetlenül mondhatom el érzéseimet és gondolataimat a világról. Egyfajta önismereti terápia, amely során saját tapasztalataim megosztása feloldozást és segítséget jelenthet másoknak is. A zenetanulás és a zenélés élménye kiskoromtól fogva a nyitottságot, elfogadást, befogadást és a folyamatos változást jelentette számomra.

 

Mit gondol a Margaret Island a zene szerepéről?

Nemcsak a jó zene, hanem bármely más művészeti ág is arra szolgál, hogy kizökkentse az embereket a hétköznapok valóságából, és egy pillanatra megállítson, elgondolkodtasson minket, vagy mutasson olyan új aspektust, amire előtte talán még nem gondoltunk. A kultúra az emberi létezés és önkifejezés egyik alapfeltétele, egy olyan plusz szín a világban, amely nélkül szerintem nem is érdemes élni. A zenének is ez a szerepe. Nem véletlen az a mondás sem, miszerint amelyik nép kultúrája haldoklik, ott a nép is megsemmisül. Kiemelten fontosnak tartom, hogy bármely művészeti ágról is legyen szó, támogatni és éltetni kell. A koncertjeinken szeretjük megmozgatni a közönséget, mosolyt csalni az arcokra, mesélni a dalokról, a saját megélt élettapasztalatainkról. De a bárhol – nyilvános célból felhasznált és – megszólaló zene szavak nélkül is össze tud minket kapcsolni, ez az egyik leguniverzálisabb közös nyelvünk, ami határok nélkül tudja összehozni az embereket. Izgalmas számomra, hogy ezt a nyelvet beszélhetem.

 

Zenehallgatásra és zenelejátszásra mennyi időd jut? Milyen zenét hallgatsz mostanában és kik az aktuális kedvenceid?

Inkább arra tudnék egyszerűbben válaszolni, hogy mikor nem hallgatok zenét. Amikor éppen zenélünk, vagy amikor új dalokon, nagylemezen dolgozunk és nem szeretném, hogy mások dalai befolyással legyenek rám. Ezen kívül nagyjából folyamatos nálam a zenehallgatás, zenelejátszás. Mostanában Grace Cartert, Maggie Rogerst, Billie Eilish-t, Halseyt, Khalidot és Florence and the Machine-t hallgatok. Aki megtetszik a youtube-os élő felvételei alapján, attól általában lemezeket, vagy az összes eddig megjelent dalát végighallgatom és megvásárolom a zenéjét iTunes-on. Mindig szeretem követni a feltörekvő előadókat, és szeretek naprakész lenni régi kedvenceim új megjelenéseivel kapcsolatban is. Rengeteget lehet tanulni tőlük hozzáállásban, alázatban, szorgalomban és zenei gondolkodásban.

 

Fontosnak tartod, hogy egy sikeres vállalkozás felismerje a zene szerepét egy üzletben, és nyilvános zenefelhasználás során megnyerő háttérzenét szolgáltasson?

A zenehallgatás sokszor tudja befolyásolni az ember hangulatát, ezért szeretem az olyan beülős helyeket, ahol ízléses zene szól, ami nem megzavar, hanem – akár tudat alatt – pozitív energiákkal tölt fel a nap hátralévő részére. A zenének ez is az egyik fontos szerepe. Minden tiszteletem azoké a vendéglátóhelyeké és sikeres vállalkozásoké, amelyek bevállalják, hogy élőzenét is szolgáltatnak, és ezzel is segítenek fenntartani az igényes és nívós kulturális színvonalat itthon.

 

Melyik a kedvenc olyan helyed, ahol nyilvános zenefelhasználás során valami számodra ízléses zene szól?

A Budapest Jazz Clubban és a Budapest Music Centerben mindig odafigyelnek, hogy amikor nyilvánosan használnak fel zenét, akkor milyen zenei élménnyel szeretnék gazdagítani a vendégek mindennapjait. A profiljukon belül elég nagy teret engednek mindenféle stílusnak, és mernek bevállalni olyan produkciókat is, amiket máshol nem nagyon lehet hallani. A Lámpásban pedig azt szeretem, hogy ott nem túlzottan ismert alter zenekarok is lehetőséget kapnak és megmutathatják magukat. Itt találkoztam jó pár évvel ezelőtt Jónás Verával, aki azóta nagyon szép karriert futott be, szóval, aki a könnyedebb műfajban keres ínyencségeket, az itt találhat.

 

Hogyan alkottok meg az együttessel egy új dalt, mennyi munkátok van benne?

Jön egy hangulat, egy dallam, egy szövegrészlet vagy gondolat, és ezt bontjuk ki hétről-hétre, dolgozunk rajta éjjel és nappal, akár több hónapon keresztül. Vannak olyan dalötleteink, amik akár több évig is a fiókban pihennek, mire stúdiófelvétel készül belőlük és megjelentetjük azokat. Kívülről sokszor nem látszik, hogy mennyi gyakorlás, kitartás és munka van egy-egy zenei projekt mögött. Itt is ugyanúgy keményen kell dolgozni, mint bármelyik másik munkahelyen, hogy legyen egy kicsi sanszod arra, hogy az emberek szeressék azt, amit csinálsz és lejátsszák a zenédet.

 

Sokak szerint a zene ingyen megillet mindenkit. Nektek előadóknak és zeneszerzőknek mit jelent valójában a jogdíj?

Egyfajta megélhetési forrást a rádiós és televíziós zenelejátszások után. Minden egyes dal mögött zeneszerzők, dalszövegírók, zenészek, producerek, hangmérnökök, kiadók, managementek állnak, és ha fizetsz a zenéért, azzal elismered az összes szereplő áldozatos munkáját és a zene értékét. Azt, hogy megpróbálnak igényes és minőségi zenével szórakoztatni.

 

Mi segít benneteket abban, hogy színvonalas, értékes zenét tudjatok készíteni? Hogy a Margaret Island ilyen gyorsan egy sikeres zenekar, egy sikeres vállalkozás lett?

Többek között a zenelejátszás után kapott jogdíjunk, amit mi zenekari döntésként teljes mértékben visszaforgatunk a produkcióinkba. Ebből tudjuk finanszírozni a zenekar hangszerparkját, a stúdióbérlést, a hangtechnikát és a klipforgatást. Ezt a keretet csupán koncertezésből és pályázati támogatásokból nagyon nehéz lenne kigazdálkodnunk. Mindig törekszünk egyre igényesebb munkát kiadni a kezeink közül, és mint minden minőségi dolognak, természetesen ennek is megvan az ára. Ahhoz, hogy építkezni, fejlődni tudjunk, minden ilyen plusz bevételi forrásra nagy szükségünk van.