A tökéletes hangzás nyomában – hangszórós tippek 1. rész

Milyen hatósági és üzleti elvárásoknak kell megfelelni, hogyan befolyásolja a helyiség mérete a tervezést és a kivitelezést, szükség van-e a hangerő lokális szabályozására – többek között ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni egy üzlet, vagy vendéglátóhely hangtechnikájának tervezése során annak érdekében, hogy a háttérzenében is a lehető legjobb minőséget kínálják. Összeállításunkban a hangrendszer megtervezéséhez adunk tippeket Takó Tamás hangtechnikus, rendszermérnök segítségével, következő írásunkban pedig a telepítéshez adunk majd hasznos tanácsokat.

Légy tisztában az elvárásokkal!

Az üzleted hangrendszerének kialakításakor az első lépés, hogy tisztázd le pontosan a saját, illetve a hatóságok elvárásait. Határozd meg a célokat, tisztázz például olyan kérdéseket, hogy az egész területet le akarod-e fedni, vagy lesznek-e olyan helyiségek, ahol nem kell szólnia a háttérzenének. A hangerő kapcsán fontos előre tudni, hogy előfordulhat-e olyan alkalom, amikor az átlagosnál jóval hangosabban kell szólnia a rendszernek – például egy vendéglátóhelyen rendezvény esetében. Nagyon fontos, hogy pontosan felmérd azt is, mit várnak el a hatóságok. Egyrészt a hangcsillapítás terén kell ezt tisztázni, vagyis meg kell tudni, hogy mi szűrődhet ki az üzletből az utcára, esetleg a szomszédos helyiségekbe. Másrészt nem szabad megfeledkezni arról, hogy előfordulhat, hogy speciális szabályok vonatkoznak arra, veszélyhelyzetben hogyan és mire kell használni a hangrendszered – például tűz esetén –, ezzel kapcsolatban a tűzoltóság adhat felvilágosítást. Ha pedig egy bevásárlóközpontban van az üzleted, akkor az épület üzemeltetőinek lehet olyan elvárása, hogy rendkívüli helyzetben hogyan működjön a hangrendszered – a tervezés és kivitelezés során erre is oda kell figyelni. Ha már tisztában vagy az általad megfogalmazott, illetve a feléd támasztott elvárásokkal, akkor jöhet a következő lépés: a megfelelő szakember felkeresése, aki elkészíti a terveket.

Szünettel gyorsíthatsz

Az igényeidnek és az esetleges hatósági elvárásoknak megfelelő hangrendszer megtervezése jelentős mértékben függ attól, hogy mekkora helyiségről van szó, illetve mennyi helyiséget kell lefedni, de egy hozzáértő szakembernek még egy viszonylag összetettebb tervet is nagyjából egy hét alatt el kell tudnia készíteni.

Az, hogy a kivitelezés mennyi ideig tart, számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy milyen a mennyezet: ha van álmennyezet akkor viszonylag egyszerű a kábelezés, ha viszont fix a mennyezet, akkor már komoly kihívást jelenthet a kábelek esztétikus elhelyezése.

Egy egyszerű, néhány száz négyzetméteres helyiség esetén akár 1-2 nap alatt elvégezhető a hangszórók telepítése a tervek alapján. Ha nem újonnan nyitó üzletről van szó, akkor viszont fontos kérdés az is, hogy nyitvatartás mellett kell-e megvalósítani a telepítést. Ilyenkor ugyanis zárástól nyitásig dolgozhatnak csak a szakemberek, és nyitásra el kell pakolni a használt eszközöket, éppen ezért jelentősen meggyorsíthatja a kivitelezést, ha egy pár napos szünetre időzited azt.

Jól jöhet az egyedi hangerő

Már a tervezéskor fontos eldönteni azt, hogy adott esetben lehessen-e szabályozni a hangerőt lokálisan, vagyis az üzleten belül kisebb területeken, zónákban. Egy ilyen megoldás nagy segítség lehet például a személyzetnek, ha egy étteremben a konyhában, vagy egyéb kiszolgálóhelyiségben le tudják venni a hangerőt. Külföldön ugyanakkor éttermekben, szórakozóhelyeken már lehet találkozni ennek a digitális változatával, amikor akár egy táblagépen keresztül lehet szabályozni az egyes zónák hangerejét. Sőt, a VIP páholyokban ez akár extra szolgáltatás is lehet, amit még ki lehet egészíteni azzal, hogy a táblagéppel nem csak a hangerőt módosíthatják a vendégek, de akár ki is választhatják, hogy milyen zene szóljon.