Finomhangolás és felkészülés – ezt hozza az ősz a háttérzenében

Amíg a tavasz érkezése és a nyári időszak a legtöbb helyen élesebb váltást hoz a háttérzenei listákba, az ősz inkább a finom átmenet időszaka, emiatt kevésbé kiszámítható.

Vendéglátó üzletet üzemeltet? Jogdíjkalkulátor és adatok beküldése az Artisjusnak

Szálláshelyet üzemeltet? Artisjus-tudnivalók egy helyen

 

A nyári slágerek idejének vége

Az ősz beköszöntével eljön az ideje annak is, hogy másfajta háttérzene szóljon a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken: a nyári dalok az esetek többségében egy közös emléken – jó idő, napsütés, bulik – alapszanak, az őszi zenei kínálat inkább hangulatos és meghitt, leginkább arról szól, hogy az ember nem megy sehova. Ezért tehát biztos, hogy az első esős és borongós napokon nem szerencsés napfényről és hőségről szóló dalokkal várni a vendégeket és vásárlókat, mert ezek a dalok észrevétlenül is diszkomfortérzetet válthatnak ki belőlük, ami elégedetlenséghez, feszültséghez, esetleg gyors távozáshoz vezethetnek. Az őszi időszak háttérzenei szempontból viszonylag rövid, hiszen a szeptember eleji időjárás sokszor még a nyarat idézi, míg néhány esetben már akár október végén, de novemberben szinte mindenhol elindul a karácsonyi periódus.

„Arra törekszünk, hogy havonta legyen kisebb frissítés a lejátszási listáinkon, de három havonta minden ügyfelünknél van egy nagyobb frissítés – az ősz érkeztével is sor kerül erre. Ott, ahol az üzlet stílusához illeszkedve aktuális slágerek szólnak, a most népszerű zeneszámokkal frissül a kínálatunk. A lounge vagy jazz, esetleg klasszikus zenét választó ügyfeleinknél is módosítjuk a listákat, de a stílusban nem történik ilyenkor komoly változtatás. Az ősz érkezésével inkább a hotelek szoktak kérni kisebb finomhangolást a korábbi, azaz a nyári háttérzenéhez képest.” – számolt be a tapasztalatokról Veisz Anikó, a 3G Multimédia Kft. vezető zenei szerkesztője.

 

Amire figyelni kell: a fokozatosság

Az őszi szezon második felében, azaz október végén, november elején megkezdődik a felkészülés a karácsonyi időszakra is, ami új, némileg módosult háttérzenét hoz magával, amiben erősen érvényesül a fokozatosság: „Mi azt szoktuk javasolni, hogy november előtt semmiképpen ne kezdjék el a karácsonyi zenék játszását az üzletekben, de akadnak olyan partnereink, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy akár már október végén szóljanak náluk ilyen jellegű dalok. A karácsonyi háttérzene kapcsán fontosnak tartom a fokozatosságot, induláskor a lejátszási listáinkban a dalok 20 százaléka ilyen jellegű, és ez az arány fokozatosan nő az ünnepekig. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az ünnepi időszak érkezésével ne szakítson az üzlet a stílusával – ha korábban lounge, vagy jazz zene szólt a helyen, akkor ne sokkolja a már kialakult ügyfélkört azzal, hogy időről időre teljesen más jellegű háttérzene szóljon csak azért, hogy karácsonyi dal is legyen.” – tette hozzá Veisz Anikó.

Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Nagy Jonatán, a Mood Media ügyvezető igazgatója is. A társaság lejátszási listáiban szintén 20 százalék szokott lenni a karácsonyi dalok részaránya az időszak elején, majd ahogy jönnek az adventi hetek, a karácsonyi dalok egyre nagyobb százalékban, akár 30%-50%-os arányban szerepelnek a lejátszási listákban. „Érdemes úgy gondolkoznia mindenkinek, hogy a karácsonyi kampánya során minden elem párhuzamban legyen, vagyis amikor elkészülnek az ünnepi dekorációval, és már a vásárlók, vendégek is azzal találkoznak, akkorra már a háttérzenével is álljanak át a karácsonyi hangulatra” – fűzte hozzá Nagy Jonatán.

 

Előzetes bejelentés az Artisjushoz

Szállásadóként, vendéglátóhely tulajdonosként érdemes háttérzene-szolgáltatók segítségét kérni a háttérzenei listák összeállításához, de aki nem akar ezzel a lehetőséggel élni, saját maga is elkészítheti a saját őszi playlistjét. Ez utóbbi esetben – ha a szálláshelyen, vendéglátó üzletben még nincs háttérzene – a felhasználást önkéntesen, előre kell jelenteni az Artisjus Egyesületnek. A háttérzene-szolgáltatók a velük kötött megállapodás alapján az Artisjusnak való lejelentéseket vállalják.

Vendéglátó üzletet üzemeltet? Jogdíjkalkulátor és adatok beküldése az Artisjusnak

Szálláshelyet üzemeltet? Artisjus-tudnivalók egy helyen