Háttérzene a szoláriumokban? Fontosabb, mint gondolnánk.

Hat-tíz perc az életünkből egyáltalán nem tűnik soknak, ám mégis unalmas tud lenni, ha egy szűk helyen, mindenféle szabad cselekvés lehetősége nélkül kell eltöltenünk. Az álló-, vagy fekvő szoláriumokban alkalmanként pontosan ennyi idő szükséges az egyenletesen szép barnuláshoz: amit mindenképpen kellemesebbé, jobbá tud tenni a gépekben szóló zene.

Tíz-tizenöt évvel ezelőttig a legtöbb szoláriumban különböző közszolgálati és kereskedelmi rádiók aktuális műsorai közül tudtunk válogatni, és igen szerencsétlenül járt az, aki barnulását fél-, vagy egész órákra időzítette, amikor minden csatornán csak a napi híreket és az időjárásjelentést lehetett hallgatni.

Szerencsére azóta nagyot fordult a világ: saját lejátszási listák, egyénileg vezérelt lejátszók, okos készülékek, valamint sok-sok lehetőség – digitális zenei szolgáltatók, online rádiók, háttérzeneszolgáltatók – közül választhat az, aki ma szoláriumot üzemeltet.

Az ország számos pontján megtalálható KiwiSun bioszolárium központi irodájának munkatársaitól megtudtuk, hogy a franchise-rendszerben működtetett üzletek egységes arculatához a szoláriumaikban hallható háttérzene is hozzátartozik. Éppen ezért nem bízzák a KiwiSun szoláriumok vezetőire a zeneválasztást, ehelyett minden egységükben ugyanannak a háttérzenének kell szólnia. A zeneszámok összetételét egy erre specializálódott alvállalkozóra bízták, de ha valakit mégis zavarna az általa összeállított muzsika, az a szoláriumgépekben ki tudja kapcsolni azt, és helyette egy másik gomb megnyomásával a gépekbe beépített hangterápiás effekteket hallgathatja barnulás közben.

A budapesti Márvány utcában található City Sun szolárium stúdió álló és fekvő szoláriumainak mindegyikében csúcsminőségű sztereó zenét hallgathatnak a vendégek, az összes gépükhöz csatlakoztatható mobiltelefon vagy MP3 lejátszó is, így a barnulás alatt akár saját kedvenc zenéjük szólhat. Többségük él ezzel a lehetőséggel, de aki nem visz magával muzsikát, annak a recepción beállított internetes rádiók, vagy a szintén itt összeállított lejátszási listák adják a kellemes háttérzenét.

A különböző szoláriumgépek forgalmazásával foglalkozó Sun System Kft. álláspontja szerint a készülékek beépített extrái (vízpermet, zenelejátszás, illataroma) hozzájárulnak a relaxációs élmény fokozásához. Tapasztalatuk szerint a szoláriumvendégek sokszor ezen extrafelszereltségek szerint választanak maguknak szoláriumgépet és stúdiót.

Aki tehát szoláriumstúdió nyitását tervezi , mindenképpen olyan gépeket vásároljon üzletébe, amelyek az alapvető barnuláson túl számos extrát nyújtananak a vendégeknek. Egy színes háttérzenei szolgáltatással felszerelt stúdió így könnyedén kiemelkedhet a konkurensei közül!

És hogy milyen zenei stílus illik egy modern stúdióba?
Veisz Anikó, a 3G Multimédia Kft. vezető zenei szerkesztője elmondta, hogy a szolgáltatás fiatalossága és dinamikussága megköveteli, hogy csakis a legfrissebb számokban gondolkodjunk, amiket a rádiók az adott időpontban a legtöbbet játszanak.

Még egy jó tanács: mivel a szoláriumok – különösen, ha hat-nyolc gép van egy stúdióban – nem teljesen hangszigeteltek, ezért ha egy hangterápiás, relaxációs célokra szánt gépben is gondolkodunk, azt a többitől lehetőleg minél távolabb helyezzük el, hogy aki mégis nyugalomra vágyik, és egy kissé meditatív zenét hallgatna, azt ne zavarja a többi szoláriumból kiszűrődő hangosabb zene.

Célcsoportunk, vendégkörünk ismeretében olyan háttárzenét állíthatunk, állíttathatunk össze, amellyel a szoláriumban töltött időt kellemesebbé teheti. A tökéletes háttérzene meghatározása komoly előkészítést igénylő folyamat, ha a megfelelő válogatás kiválasztásra került, ne feledkezzünk meg a nyilvános zenelejátszás jogszabályi kereteiről, melyről ITT találunk pontos leírást.