Nyissunk a háttérzenével is – erre érdemes figyelni a karantén utáni időszakban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával szinte azonnal megteltek a vendéglátóhelyek teraszai, az első „szabad” budapesti napon tömegek lepték el a legnépszerűbb helyszíneket, és az üzletekben is kezd visszatérni a megszokott forgalom. A „nyitást” természetesen a háttérzenével is ünnepelhetjük, de érdemes arra is odafigyelni, hogy mindenki vágyik arra, hogy újra „normális” legyen az életünk. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy az újraindulás időszakában mire érdemes figyelni a háttérzene összeállításánál.

Jöjjön korábban a nyár

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával az „újranyitás” lázában érdemes egy kicsit előbbre hozni a nyári hangulatot. Amúgy is bevett gyakorlat, hogy az igazi jó idő beköszöntével az üzletekben, szolgáltatóknál is vidám, élénk zene szól, hiszen ha bemegyünk a napfényről egy boltba, nem igazán vágyunk melankólikus hangulatra, szeretnénk megőrizni a jó hangulatot. „Általában az iskola végéhez, a vakáció kezdetéhez szoktuk kötni ezt a fajta dinamizálást, de most, az újranyitás kapcsán érdemes előrébb hozni. Ez nem jelent teljes stílusváltást, a mixből kivesszük a lassabb, nyugodtabb zenéket és bátrabban használjuk a gyors tempókat” – mondta el Sziklay-Pap Ferenc, a 3G Multimédia ügyvezető igazgatója.

„Azoknak, akik szívesen változtatnának, a repertoárunkból már a nyári hangulathoz illeszkedő, vidám, könnyed zenei csomagunkat ajánljuk. Ahol ez illeszkedik a profilhoz, ott a mai, pörgős és pozitív hangulatú dalokat nyugodtan részesíthetjük előnyben” – jelezte Nagy Jonatán, a Mood Media cégvezetője.

A társaság eddigi tapasztalatai szerint az ügyfeleik többsége ugyanazzal a zenei választékkal nyit újra, amit a korlátozások előtt is használt és természetesen ugyanazt a jó hangulatot szeretnék nyújtani vásárlóik, vendégeik számára, mint eddig.

„A „kiszabadulással”, újranyitással szerintem nagyon sokan szeretnék már egy kicsit visszakapni a „régi életüket” és a megszokott dolgokat, így azt gondolom, hogy a szokásos munkahelyi légkörhöz tartozó megszokott zene is újra jól fog esni a dolgozóknak és segíti a visszatalálást. Egyfajta rutinhoz való visszatérést jelenthetnek a lazítás hozta intézkedések, így nem gondolom, hogy másképp kell „újraadagolni” a kedvenc zenéinket. A zene menedék, társ, mindenhova elkísér, ne mondjunk le róla, csak azért, mert másmilyen lett a világ” – tette hozzá Nagy Jonatán.

A kerthelyiségekben is kell az ismerős élmény

A korlátozások feloldásával és a jó idővel újra megtelhetnek a kerthelyiségek is, amelyek speciális helyzetben vannak a háttérzene szempontjából, hiszen esetükben nem zárt térben kell megoldani a szolgáltatást. Viszonylag egyértelmű a helyzet azoknál a helyeknél, ahol van egy elkülönített, kerítéssel vagy más módon elhatárolt szabadtéri terület, ahol leülhetnek a vendégek. Az ilyen helyszínek jól hangosíthatók, a hangszórókat lehet úgy irányítani, hogy a vendégek élvezhessék a muzsikát, de a környéken élőket és dolgozókat ne zavarja a zene.

Egészen más a helyzet ugyanakkor azoknál a vállalkozásoknál, amelyek a meglévő helyiség előtti járdán, vagy egyéb közterületen alakítanak ki vendégek fogadására alkalmas területet. Korábban is számos helyen láthattunk erre példát és a koronavírus-járvány utóhatásai és a korlátozások szakaszos feloldása miatt az eddiginél jóval többen választhatják ezt a megoldást. Ilyenkor azonban a háttérzene szolgáltatás jóval összetettebb kérdés, hiszen komolyabb fejtörést okoz az, hogyan oldják meg úgy a hangosítást, hogy ne zavarjon senkit, de például arra is gondolni kell, hogy mekkora területet fednek le zenével, és hogyan határozzák meg, hogy mi alapján számítják a fizetendő jogdíjat.

„A legtöbben úgy választunk éttermet, hogy várunk valamilyen élményt az ételben, a kiszolgálásban, a hangulatban. Egy ilyen helyen nem érdemes belenyúlni a háttérzene stílusába sem, hogy azt kapják a vendégek, amit megszoktak korábban is. Azokat, akik ezekben a hetekben étterembe mennek nem annyira a felfedezés vágya hajtja, hanem az, hogy végre elmehetnek oda, megtehetik azt, amit hónapok óta nem. Valószínűleg szeretnék ugyanazt az élményt kapni, mint amire emlékeztek. Ha esetleg mégis úgy dönt egy ilyen étterem üzemeltetője, hogy változtat a háttérzene stílusán, akkor érdemes óvatosan, apró lépésekkel csinálni azt” – közölte Sziklay-Pap Ferenc.

„A kerthelyiségek nagy része a lokációt nézve utcafrontra nyílik vagy zajos terekre, ahol sok a sétáló turista vagy épp egymást érik a vendéglátó egységek és a forgatag miatt behallatszik egyfajta alapzaj. Az ügyfeleink egy kis része emiatt ide nem kér háttérzene szolgáltatást, hanem gyakrabban választ élőzene megoldást és hív fellépőt. Ezeket egy darabig nélkülöznünk kell sajnos a nyáron, a kedvenc énekesünk gitárral lehet, hogy nem fog péntek este várni minket a lampionok alatt, így érdemes a vendéglátó egységeknek átgondolni, hogy a kerthelyiségbe is kivezetik a hangrendszert és ott is biztosítanak zenét. Számukra bátran javasoljuk a nyári időszakhoz illeszkedő vidám, könnyed, ismert nyári slágerekkel teli csatornáink bármelyikét, a többi popos csatorna mellett, mert azt látjuk erre lesz igény” – fűzte hozzá a háttérzenei szolgáltatással foglalkozó Mood Media vezetője.