Vállalkozás indítás jogi útmutatója – vállalkozás beindítás A-tól Z-ig

Komoly elhatározás szükséges egy önálló vállalkozás elindításához, a kilépés az alkalmazotti státuszból egy új világ és egy új szemléletrendszer kezdetét jelenti. Egy jó ötlet, ütős név és logó, remek termék, szuper csapat, üzleti terv, hatékony marketing stratégia, tőke – számos dologra van szükség ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen (erről bővebben itt – link: Nyolc tipp, ami segít sikerre vinni a vállalkozásod – olvashatsz). Összeállításunkban hasznos tippeket adunk ahhoz, hogyan igazodj el a jogszabályok útvesztőjében, így többek között azt is megtudhatod, mit kell tenned, ha úgy döntesz, zene is szól majd üzletedben.

 

Tudnivalók, hasznos útbaigazítók vállalkozásoknak:

Vállalkozás indítás jogi útmutatója.

A jó marketingstratégia alapjai.

Zenelejátszás üzlethelyiségben – a jogi tudnivalók.

Hogyan kell jó háttérzenét összeállítani?

A zene hatása az üzletben – emocionális oldal

 

1. Az első döntés: egyedül vagy társakkal

Vállalkozás alapításakor el kell döntened, hogy egyedül próbálsz boldogulni vagy társakkal. Ezt rengeteg körülmény befolyásolhatja, de csak akkor lehet elindítani a vállalkozás jogi ügyintézését, ha erről megszületett a döntés. Magyarországon számos cégforma létezik, amelyek közül azt kell kiválasztani, amelyik leginkább passzol az általad kitalált ötlethez, tevékenységhez, kezdőtőkéhez, tervezett árbevételhez és kockázathoz, ennek eldöntéséhez itt találhatsz hasznos információkat.

 

2. Így kezdd, ha egyéni vállalkozás mellett döntesz

Egyéni vállalkozás gyorsan és alacsony költségek mellett alapítható, feltétele, hogy rendelkezz állandó lakóhellyel Magyarországon és ne légy kizárva az egyéni vállalkozás jogából. A vállalkozás indítása személyesen egy kormányablakon vagy okmányirodában és elektronikus úton is intézhető. A működéshez szükség van ügyfélkapus elérhetőségre, ha nincs ilyen, regisztrálni kell , de ehhez mindenképpen szükséges felkeresni egy kormányablakot. Ha ez megvan, a Webes Ügysegéden keresztül már elektronikus úton is indulhat a vállalkozás elindítása. Meg kell határozni, hogy hol lesz a székhely és mik lesznek a vállalkozás tevékenységei – az engedélyköteles tevékenységekről itt lehet tájékozódni. Elképzelhető, hogy egy tevékenység végzettséget igényel, vagy engedélyköteles. Ezekre az adóhivatal is felhívja a figyelmet a bejelentéskor. Amennyiben jogosult vagy arra, amit csinálni szeretnél, akkor indulhat a vállalkozás.

 

3. KATA vagy nem KATA? – Adózási kérdések

Az egyéni vállalkozók körében jelenleg a KATA, a kisadózó vállalkozások tételes adója a legnépszerűbb adózási forma, ami érthető, hiszen kiszámítható és egyszerű. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy például az iparűzési adót külön kell fizetni, illetve ha üzletedben háttérzene szól, akkor az ezzel kapcsolatos jogdíjfizetési kötelezettséget is külön kell rendezned az Artisjus felé, erről bővebben itt olvashatsz. A KATA-s adózás előnyeiről és hátrányairól, valamint alkalmazásáról itt találsz további hasznos információkat.

 

4. Vállalkozás indítása: az első jogi lépések társas vállalkozásoknál

Az egyéni vállalkozásnál már említett jogi lépések nagy része a legnépszerűbb társas megoldásoknál – a betéti társaság és a korlátolt felelősségű társaság – is érvényesek, viszont ezek esetében már mindenképpen szükséged lesz könyvelő és ügyvéd közreműködésére. Mindkettő megalapításához szükség van aláírási címpéldányra és ügyvédre a cégbejegyzési eljárás bonyolításához, alapító okirat elkészítéséhez. A bt. esetében nincs, a kft. esetében már van törzstőke, amelynek minimuma hárommillió forint, viszont a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége korlátolt, csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, szemben a bt. beltagjaival, akik saját vagyonukkal is felelnek a kötelezettségekért. Egy társas vállalkozás indításakor a kezdeti lépéseket tekintve 100 ezer forintos ügyvédi költségekre, bejegyzési díjakra számíthatsz. A társas vállalkozások indításával kapcsolatos tennivalókról itt találsz további információkat.

 

5. Zenés bónusz

Ahogyan arról már volt szó, ha üzletedben zene is szól, azzal kapcsolatban bejelentési és jogdíjfizetési kötelezettséged van. Nem véletlen, hogy szinte minden szolgáltatónál, étteremben és áruházban szól valamilyen zene, hiszen a háttérzene hatással van a vásárlók, ügyfelek viselkedésére. Arról, hogyan befolyásolja a zene a fogyasztói magatartást itt olvashatsz bővebben, míg arra vonatkozóan, hogyan állítsd össze úgy a háttérzenét, hogy a lehető legkedvezőbb hatása legyen forgalmadra, itt találsz hasznos tippeket. Fontos: a törvény szerint, amennyiben zenelejátszásra alkalmas készülék van az üzletben, akkor minden körülmény között jogdíjköteles a vállalkozás, még akkor is, ha be sem kapcsolod. A jogtiszta zeneszolgáltatást itt lehet bejelenteni.

 

6. Névválasztás csak óvatosan!

Az ütős, figyelemfelkeltő név fontos tényező a sikeres vállalkozáshoz, és ha beugrott az ideális megoldás ne feledkezz meg arról, hogy nem működhet céged ugyanazon a néven, mint egy másik. A Nevado.hu honlap segítségével néhány másodperc alatt megtudhatod, hogy a céged, terméked, szolgáltatásod számára választott elnevezés be van-e regisztrálva védjegyként, működő cégként, illetve szabad-e a kapcsolódó domainnév. Ha ezt megteszed, rengeteg gondot és pénzt spórolsz meg magadnak.

 

7. Középpontban az adatvédelem

A múlt évben lépett hatályba Európában az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) ami a természetes személyek személyes adatait védi, emellett rendelkezik a tagállamok közötti szabad információáramlásról. Amennyiben vállalkozásod felhasználja a vásárlók adatait, vagy csak tárolja őket, erről is kell egy jogilag megfelelő nyilatkozatot készítened.

 

8. Ha beteg vagy

Természetesen a vállalkozóknak is jár a táppénz, vagy éppen a családalapításnál a GYED és a GYES. Ehhez elsősorban regisztrálni kell a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél, azaz a korábbi OEP-nél, valamint fizetni kell az egészségügyi hozzájárulást. Az igényléseket elektronikus úton lehet beadni.