A néhány szobás apartmanokban is fontos a jól megválasztott háttérzene

Legyen szó többszáz szobás hotelről vagy egy néhány helyiséges kis falusi panzióról, a közösségi terekben szóló zene és a szobákban található televízió segít a vendégek kikapcsolódásában. A zene nagyban hozzájárulhat az aktív pihenés élményéhez. „Amíg a nagyobb üzletközpontok, szállodák és éttermek már komoly figyelmet fordítanak a megfelelő háttérzene kiválasztására, a kisebb magánszálláshelyek még nem fektetnek bele elég energiát. Pedig nem szabadna, hogy nagy különbség legyen a vállalkozások zenefelhasználása között, hiszen a cél közös: mindenki élményt szeretne nyújtani vendégeinek, amihez a zene egyértelműen hozzátartozik” – mondja Sziklay-Pap Ferenc, a 3G Multimédia Kft. ügyvezetője.

„Ha nem lenne tévénk, a kutya se jönne hozzánk”

„Ha nem lenne televízió az apartmanomban, senki nem akarna nálam megszállni. Elég, ha kicsikét szemcsés a kép, vagy akadozik az adás, a vendégek máris megkeresnek a problémával, hogy azonnal csináljak valamit” – mondja Agod Sándor, a gyulai Agod Apartman vezetője.

Magánszálláshelyén négy szobát lehet kivenni, ebből háromban van tévékészülék.

„Közel ötven csatorna közül választhatnak a vendégeink. Mivel Gyula közel van a román határhoz, jó lenne, ha több román nyelvű csatornát tudnánk kínálni számukra, de jelenleg csak a TVR1-et tudjuk biztosítani. Bonyolult dolog az analóg és digitális sugárzást összehangolni, de mi ennek az egy fogható román nyelvű csatornának is örülünk, hiszen a külföldiek igénylik, hogy saját anyanyelvükön a nyaralásuk alatt is tudjanak műsorokat nézni” – mesélte Agod Sándor.

 

Egy kis panzió védjegye is lehet az ott hallott zene

Magánszálláshelyén a közösségi terekben nincsen tévékészülék és a rádió sem szól. Ez manapság jellemző a kisebb apartmanokra, pedig Sziklay-Pap Ferenc, a 3G Multimédia Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy jól megválasztott háttérzene akár az adott magánszálláshely vagy panzió védjegye is lehet. A muzsikával ráadásul az apartman üzemeltetői vendégszeretetünket is ki tudják fejezni a hozzájuk érkezőknek.

„A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége nem is olyan régen készített egy alapos felmérést, melyből kiderült, hogy az emberek nyaralásuk alatt, kifejezetten a hotelekben és panziókban, egyértelműen igénylik a háttérzenét. Egy kellemes zenés atmoszféra kapcsán a saját döntésüket is megerősítik ilyenkor, hogy „igen, jó szálláshelyet választottam”. Emellett a panzió részéről a háttérzene-szolgáltatás egy fontos aktív kommunikáció vendégeik felé. Akármilyen kis szálláshelyről is legyen szó, az ott hallható zenével a hely mindig sugall magáról valamit. Ha lágyabb hangok szólnak, a wellness és relaxáció előnyeit hangsúlyozza a szálláshely, ha lüktetőbb a zene, akkor a panzió fiatalossága és dinamikussága kerül előtérbe” – magyarázza Sziklay-Pap Ferenc.

 

Segíti az aktív kikapcsolódást

Ugyanezen felmérés szerint az emberek a zenét nemcsak szobájukban, hanem a szálláshelyek közösségi tereiben is szeretik élvezni.

„Annak ellenére, hogy a panziókban kikapcsolódni járunk, nem szeretjük a teljes csendet. Ha a közös étkezőben például három asztalnál reggeliznek és nincsen háttérzene, önkéntelenül is kihallgathatjuk az asztaltársaságok egymás közötti beszélgetését. A háttérzene ezzel a funkciójával éppen az aktív kikapcsolódást segíti elő. Tapasztalatunk szerint a nagyobb szállodákban erre már odafigyelnek, de a kisebb szálláshelyek egyelőre megelégednek a televízióval, pedig egy háttérzene-szolgáltató segítségét kérni a megfelelő háttérzene kiválasztásához egyáltalán nem drága dolog” – jegyezte meg Sziklay-Pap Ferenc.

Fürjes Péter, a hajdúszoboszlói Fürjes Apartman vezetője egy mindössze 3 helyiséges apartmant ad ki szálláshelyként a turistáknak, amelyben a televízió a nagyszobában van. Azt vallja, hogy a 21. században tévé nélkül már nem lehet létezni még akkor sem, ha az ember a telefonján már sok információhoz hozzájut. Ezért nem volt kérdés, hogy szálláshelye 2008-as megnyitásakor vásárol tévékészüléket.

 

Zene a tévében

Talán akadnak páran, akik nem tudják, hogyha egy magánszálláshelyen nincsen rádió, és a televíziókon sem lehet zenei csatornákat fogni, a zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni. Ugyanis, ha egy közönség számára nyitva tartó helyen tévékészülék üzemel, akkor vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A hír- és sportcsatornák műsoraiban – még ha nem is ez áll fókuszukban –, szintén rendszeresen vannak zenei betétek. A kellemetlen félreértések elkerülése végett az Artisjus azt tanácsolja, hogy amennyiben valakinek az üzletében vagy magánszálláshelyén zeneszolgáltató készülék található, de elromlott, vagy soha nem kapcsolják be, távolítsák el a készüléket, ezzel a jogdíjfizetés elkerülhető.