Így hangold a napszakokhoz a háttérzenéd

Napszaktól függően változó funkciók, cserélődő vásárlói kör – több tényező is indokolhatja, hogy nap közben többször is változzon a háttérzene stílusa. Összeállításunkban arra adunk néhány tippet, hogyan célszerű követni zenével az idő előrehaladását és azt is megmutatjuk, miért nem kell félni az énekhangtól.

Egy hosszú munkanap után, baráti társaságban tervezett vacsora során kellemetlen meglepetés lenne, ha hirtelen metálzene kezdene üvölteni az étterem hangszóróiból, de a reggeli, gyors bevásárlás során is váratlan hatása lehetne, ha andalító, lágy zenével szórakoztatná egy áruház a fogyasztóit, akik így nem éppen felpörögve és esetleg kis késéssel érnének be a munkahelyükre. A háttérzene kiválasztásánál fontos szempontnak kell lennie annak is, hogy a napszakok változásával hogyan alakul át egy bolt, vendéglátóhely, vagy szolgáltató ügyfélköre, de célszerű azt is átgondolni, hogy az adott tér funkciója változik-e.

Alkalmazkodj a vásárlódhoz

Vannak olyan helyek, ahova napszaktól függően teljes más szándékkal mennek be az emberek sőt, gyakran az is előfordul, hogy időponttól függ az is, hogy éppen milyen az átlagos vásárlói kör összetétele. A nagy hipermarket láncok kora reggeltől késő estig nyitva tartó, nagyon széles áruválasztékot kínáló áruházai tipikusan ebbe a körbe tartoznak. A reggel betérőknek egy gyors bevásárlás fér csak bele, késő délelőtt, illetve dél körül az idősebbek, illetve a nagyobb vásárlást tervezők térnek be, akik ráérősen válogatnak, átgondolják, hogy mit vegyenek, míg este megjelennek a „bulizók”, akik már az esti partyhoz szerzik be a hozzávalókat.

„Egy ilyen helyen reggel a közepes tempójú, általános popzene alkalmazása lehet a célravezető, ezt követően késő délelőttől elegánsabb zene szólhat, akár a jazzt is be lehet vállalni. A délutáni csúcsforgalomban már kissé dinamikusabb lehet a zene, este pedig egészen zárásig szólhat a party-zene” – mondta el Sziklay-Pap Ferenc, a 3G Multimédia Kft. ügyvezető igazgatója. A jól megválasztott háttérzene nem csupán alkalmazkodik az adott napszakra jellemző fogyasztói szokásokhoz, de a hatása miatt a csúcsidőszakban alkalmas lehet például a forgalom felgyorsítására, míg máskor éppen arra veheti rá az üzletbe betérőket, hogy hosszabban válogassanak és esetleg több árut tegyenek a kosárba.

Keress a funkcióhoz illeszkedő háttérzenét

Az olyan multifunkciós terek esetében, amikor egy napon belül is változik az, hogy mire használjuk, szintén le kell követni ezt az átmenetet a háttérzenével. „Egy hotel esetében például ugyanaz a helyiség délben lehet étterem, este pedig bár és nyilvánvaló, hogy étkezéshez más jellegű zene illik, mint az esti iszogatáshoz. Egy Budapest belvárosában lévő dizájnhotelben például a hatalmas belmagasságú lobbit a nap elején reggelizésre is használták, míg este bárként működött. A szállodával együttműködve, az arculati tervezés során, egy hónapig kísérleteztünk azzal, hogy milyen zene illeszkedne az egyes napszakokban az adott tér különböző funkcióihoz. Ebben az esetben öt sávot alakítottunk ki, így éjféltől reggel hatig csend volt, majd késő délelőttig, a reggeli mellé a dinamikus és elegáns közötti, kellemes, de nem nagyon altató lounge zene szól. Napközben visszavesznek a tempóból és amikor megnyit a bár este hattól, jön az újabb stílusváltás” – mutatta be egy gyakorlati példán keresztül Sziklay-Pap Ferenc, hogyan érdemes a funkcióhoz illeszteni a háttérzenét.

Érdemes alaposan átgondolniuk az éttermet üzemeltetőknek is a háttérzene kérdését, hiszen egészen más szándékkal és hangulatban ülnek be az emberek ebédelni, mint vacsorázni. Az ebédhez kicsit nyugodtabb hangulat passzol, ilyenkor általában nem vágyunk arra, hogy intenzív ritmusokkal felpörgessenek. Egészen más a helyzet este, amikor az étterembe betérők jó része kellemes társaságban szeretne kicsit ellazulni – ilyenkor mindenképpen válasszunk dinamikusabb zenét.

Nem kell félni az énekhangtól

Bár sokan úgy gondolják, hogy az énekhang tolakodó és éppen ezért nem ideális háttérzenének, Sziklay-Pap Ferenc szerint azonban nem kell ettől tartani, a tudatunk ugyanis képes bármely más zenéhez hasonlóan a háttérbe helyezni azt. Ha csak instrumentális zene szól, az nagyon rövid idő alatt is rendkívül monotonná válhat, ezért célszerű kerülni ezt a megoldást. Énekhang esetében tartózkodjunk az extrém dolgoktól, mint például a nagy magas női hang, vagy a hörgős metál.

Csak akkor változtass, ha indokolt

Ahogyan a példákból is látszik, szép számmal akadnak olyan helyek és helyzetek, amikor indokolt, hogy a napszakok változását a háttérzenével is kövessük. Ha azonban egy üzlet szűk profilú, és a betérők ugyanabból a jól körülhatárolható csoportból kerülnek ki, ráadásul a vásárlási szokásaik sem változnak, akkor nem igazán van értelme a háttérzene variálásának. Hasonló a helyzet egy szépségszalon, vagy egy fodrászat esetében. Persze ha azt veszik észre, hogy estefelé cserélődik a vendégkör, akkor érdemes lépni. De ezekben az esetekben mindenképpen hasznos, ha előzetesen alaposan felmérik a vállalkozók az ügyfélkört, az esetleges igényeket és csak akkor kezdik el napon belül változtatni a háttérzenét, ha az tényleg megéri.

Ne kockáztass

A jól megválasztott, a napszakhoz és így a fogyasztóidhoz is igazodó háttérzene érzékelhető, pozitív hatással lehet a forgalmadra is, de az ellenkezője éppúgy igaz lehet. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni, célszerű profikhoz fordulni, és az elmúlt 15 évben a háttérzene szolgáltatás köré nagyon komoly iparág alakult ki. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a nyilvános zenelejátszásnak jogdíjfizetési feltételei is vannak, erről bővebben itt olvashatsz.