Zene és TV a magánszálláshelyen – jelentse be online pár kattintással!

Legyen szó többszáz szobás hotelről vagy néhány helyiséges kis falusi panzióról, a közösségi terekben szóló zene és a szobákban található televízió segíti a vendégek kikapcsolódását, így a zene nagyban hozzájárul az aktív pihenés élményéhez. „Amíg a nagyobb üzletközpontok, szállodák és éttermek már komoly figyelmet fordítanak a megfelelő háttérzene kiválasztására, a kisebb magánszálláshelyek még nem fektetnek ebbe elég energiát. Pedig nem szabadna, hogy nagy különbség legyen a vállalkozások zenefelhasználása között, hiszen a cél közös: mindenki élményt szeretne nyújtani vendégeinek, amihez a zene egyértelműen hozzátartozik” – mondja Sziklay-Pap Ferenc, a 3G Multimédia Kft. ügyvezetője.

TV vagy más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz található magánszálláshelyén? Itt pár kattintással elintézheti az Artisjus-bejelentést!

„Ha nem lenne tévénk, a kutya se jönne hozzánk”

„Ha nem lenne televízió az apartmanomban, senki nem akarna nálam megszállni. Elég, ha kicsikét szemcsés a kép, vagy akadozik az adás, a vendégek máris megkeresnek a problémával, hogy azonnal csináljak valamit” – mondja Agod Sándor, a gyulai Agod Apartman vezetője.

A magánszálláshelyén négy szobát lehet kivenni, ebből háromban van tévékészülék.

„Közel ötven csatorna közül választhatnak a vendégeink. Mivel Gyula közel van a román határhoz, jó lenne, ha több román nyelvű csatornát tudnánk kínálni számukra, de jelenleg csak a TVR1-et tudjuk biztosítani. Bonyolult dolog az analóg és digitális sugárzást összehangolni, de mi ennek az egy fogható román nyelvű csatornának is örülünk, hiszen a külföldiek igénylik, hogy saját anyanyelvükön a nyaralásuk alatt is tudjanak műsorokat nézni” – mesélte a tulajdonos.

Fürjes Péter, a hajdúszoboszlói Fürjes Apartman vezetője egy mindössze 3 helyiséges apartmant ad ki szálláshelyként a turistáknak, amelyben a televízió a nagyszobában van. Azt vallja, hogy a 21. században tévé nélkül már nem lehet létezni még akkor sem, ha az ember a telefonján már sok információhoz hozzájut. Ezért nem volt kérdés, hogy szálláshelye 2008-as megnyitásakor vásárol tévékészüléket.

 

Zene a tévében, egyszerűsített bejelentés

Előfordulhat, hogy néhányan nem tudják, hogy ha a magánszálláshelyen nincsen rádió, és még ha a televízióban sem lehet zenei csatornákat fogni, a zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni. Ennek oka az, ha egy közönség számára nyitva tartó helyen tévékészülék üzemel, akkor vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A hír- és sportcsatornák műsoraiban – még ha nem is ez áll fókuszukban – szintén rendszeresen vannak zenei betétek.

A szálláshelyen történő zenefelhasználás bejelentése az Artisjus legújabb fejlesztésének köszönhetően nagyban leegyszerűsödött: a magánszállásadók már az Egyesület honlapján található online felületen is be tudják jelenteni a zene és tévéhasználatot. Abban az esetben, ha a szálláshely tulajdonosa valamelyik érdekképviselet (FATOSZ, MOSZ, MAKE) tagja, lehetőség van kedvezményes összegű éves díjfizetésre is.

 

Segíti az aktív kikapcsolódást

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége által készített felmérés szerint az emberek nemcsak a szobájukban, hanem a szálláshely közösségi tereiben is szeretik hallgatni a zenét.

„Annak ellenére, hogy a panziókban kikapcsolódni járunk, tény, hogy nem szeretjük a teljes csendet. Ha a közös étkezőben például három asztalnál reggeliznek és nincsen háttérzene, önkéntelenül is kihallgathatjuk az asztaltársaságok egymás közti beszélgetését. Ez is jól mutatja, hogy a háttérzene ezzel a funkciójával éppen az aktív kikapcsolódást segíti elő. Tapasztalatunk szerint a nagyobb szállodákban erre már odafigyelnek, de a kisebb szálláshelyek egyelőre megelégednek a televízióval, pedig a jól megválasztott háttérzene, esetleg egy háttérzene-szolgáltató segítsége a megfelelő háttérzene kiválasztásához egyáltalán nem drága dolog” – jegyezte meg Sziklay-Pap Ferenc.

 

Egy kis panzió védjegye is lehet az ott hallott zene

Az, hogy a magánszálláshely közösségi tereiben nincsen tévékészülék és a rádió sem szól, manapság csak a kisebb apartmanokra jellemző, pedig a jól megválasztott háttérzene akár az adott magánszálláshely, panzió védjegye is lehet. A muzsikával ráadásul az apartman üzemeltetői vendégszeretetünket is ki tudják fejezni a hozzájuk érkezőknek.

„A fenti felmérésből kiderült, hogy az emberek nyaralásuk alatt – kifejezetten a hotelekben és panziókban – egyértelműen igénylik a háttérzenét. Egy kellemes zenés atmoszféra kapcsán a saját döntésüket is megerősítik ilyenkor, hogy „igen, jó szálláshelyet választottam”. Emellett a panzió részéről a háttérzene-szolgáltatás egy fontos aktív kommunikáció a vendégek felé. Akármilyen kis szálláshelyről is legyen szó, az ott hallható zenével a hely mindig sugall magáról valamit. Ha lágyabb hangok szólnak, a wellness és relaxáció előnyeit hangsúlyozza a szálláshely, ha lüktetőbb a zene, akkor a panzió fiatalossága és dinamikussága kerül előtérbe.”